Superbrands
POSTUPAK IZBORA ROBNE MARKE U SUPERBRANDS
Samo određeni broj robnih marki u BIH zaslužiće da nosi naziv Superbrands, jer je postupak selekcije pažljivo odabran od strane potrošača i članova Stručnog vijeća Dakle, robna marka Superbrands ne temelji se na tržišnom udjelu I cijeni , već na marki koju potrošač poznaje, vjeruje joj, pronalazi jedinstvenom, zadovoljava njegove potrebe i s njom se može poistovjetiti.
ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA
Istraživanje tržišta izuzetno je važno u projektu Superbrands Worldwide. U Superbrands BIH strateški smo i dugoročno povezani sa svjetski poznatom istraživačkom agencijom IPSOS. Na osnovu određene ankete, IPSOS provodi istraživanje BIH potrošača za rangiranje jedinstvenih marki na godišnjem nivou. Dodatno, istraživanje potrošača omogućuje projektu Superbrands da prati i što određene marke “podstiču” kod potrošača, koje marke se pojavljuju kao jedinstvene u više ciklusa itd.
STRUČNO VIJEĆE
Pažljivo odabrano Stručno vijeće, koje se sastoji od stručnjaka iz područja marketinga, menadžmenta, medija i profesionalnih organizacija, u sljedećem koraku nezavisno daje svoj glas za svaku marku koja je uključena u proces glasanja. Važno je napomenuti da članovi Stručnog vijeća ocjenjuju brendove prema ličnoj percepciji a u skladu sa četiri kategorije važne za marku Superbrands: diferencijacija /različitost/, kvaliteta, povjerenje i emocionalni naboj.
ANALIZA GLASANJA:
U procesu analize glasanja, sumiraju se podaci dobijeni od strane potrošača i od strane članova Stručnog Vijeća, što potvrđuje zašto je izbor Superbrands nezavisni alat za procjenu odličnosti na određenom tržištu.

Stručno vijeće

Pažljivo odabrano Stručno vijeće, koje se sastoji od stručnjaka iz područja marketinga, menadžmenta, medija i profesionalnih organizacija, u sljedećem koraku nezavisno će glasati za svaku marku koja je uključena u proces glasanja. Važno je napomenuti da članovi stručnog vijeća ocjenjuju brendove prema ličnoj percepciji a u skladu sa četiri kategorije važne za marku Superbrands: diferencijacija /različitost/, kvaliteta, povjerenje i emocionalni naboj

user picture

Erdin Hastor

direktor SEB Grupacije

Erdin Hastor trenutno je na poziciji direktora predstavništva SEB grupacije za BiH, Crnu Goru i Kosovo. Prije SEB Developpementa više od 13 godina proveo je na čelu predstavništva Panasonica u BIH. Isto tako, bio je član tima IT Computersa u fazi njihovog najvećeg rasta i razvoja, te na poziciji direktora marketinga Doncafea u BiH, Takođe učestvovao je na mnogim projektima, od Coca Cole do košarkaške reprezentacije BiH, zatim na nekoliko projekata USAID-a i Svjetske banke, a predavao je i na Noel Baker Univerzitetu.

user picture

Radmila Bojanić

Infinity International Group

Radmila Bojanić je po zvanju doktor ekonomskih nauka, te je iza nje niz strateških projekata iz oblasti telekomunikacija, na čiju temu je objavila i veliki broj naučnih radova. Od 1998. do 2022. svoju karijeru gradi u Telekomunikacijama Republike Srpske, a.d. Banja Luka gdje je posljednjih 5 godina vršila funkciju izvršnog direktora za marketing i prodaju. Tokom 2022. godine, prelazi u Infinity International Group d.o.o. Banja Luka na poziciju direktora strategije i planiranja. Takođe, već nekoliko godina je i Predsjednik revizorskog odbora MKD 'Zdravo' Banja Luka.

user picture

Sumeja Ahmetlić

Marketing direktor HIFA OIL

Sumeja Ahmetlić je svoj profesionalni put gradila s jedne strane kroz dugogodišnje obrazovanje u BIH I inostranstvu, a s druge strane kroz porodicu koja već godinama vodi uspješan porodični biznis, gdje ova magistrica menadžmenta uspješno primjenjuje i u današnjim poslovima. U periodu Master studija radila je i sticala znanja i vještine u sektoru kontrolinga i finansija, te sektoru prodaje i marketinga unutar Hifa-Oil grupacije, a 2020. godine osniva marketing agenciju Solution Hub koja osim vođenja marketinga grupacije Hifa-Oil, uspješno sarađuje i sa određenim eksternim klijentima. Diverzifikacijom poslovanja Hifa-Oil grupacije 2021. dolazi do akvizicije domaće kompanije Hit Design gdje ujedno postaje CEO kompanije. 2022. godine postaje direktor marketinga Hifa-Oil grupacije čiju ulogu trenutno obnaša.

user picture

Stefan Pajić

Head Of Corporate Communications Nova Banka ad Banja Luka

Stefan Pajić je svoju karijeru započeo u oblasti marketinga i komunikacija, te se u tim oblastima nastavio i dalje razvijati, graditi iskustvo i brusiti kompetencije. Trenutno je na poziciji rukovodioca korporatvnih komunikacija Nove banke AD Banja Luka. Ranije je obavljao poslove marketinga za Audi centar Banja Luka i Autokomerc V.S. te vršio dužnost rukovodioca segmenta Rent a Car istoimene kompanije. Posebno je ponosan na nagradu za marketing godine koji ovlašćenim distibuiterima dodjeljuje Audi BiH. Takođe, učestvovao je u realizaciji mnogih projekata, konferencija i događaja, kako u BiH, tako i u inostranstvu.

user picture

Belma Karahasanović

Marketing i Category manager KLAS AD Sarajevo

Belma Karahasanović je završila žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Svoje poslovne početke veže za Parlament Bosne i Hercegovine gdje je godinama radila na projektu Otvoreni parlament. Svoje iskustvo u oblasti marketinga je sticala u kompanijama Adriatic Group, Hayat televiziji, Poslovnim novinama, Novoj grupi, ASA osiguranju i Cineplexx. Trenutno je na funkciji marketing i category managera, gdje radi na promociji i razvoju kompanije Klas AD Sarajevo.

user picture

Slaviša Peulić

Managing director, GUMA M doo Banja Luka

Slaviša Peulić je u auto industriji prisutan preko 20 godina, Prvi angažman ostvaruje u kompaniji Eurogrand Prnjavor na poziciji prodajnog savjetnika, dok 2008. godine prelazi u Union Auto doo koja se poslije transformiše u Guma M doo, gdje je prošao različite pozicije od voditelja marketinga, voditelja prodaje, rukovodioca centra, te direktora centra Guma M doo Banja Luka koju i trenutno obavlja. U organizaciji Auto Media Grupe u kategoriji vozila, ove godine dobija i laskavu titulu za najboljeg menadžera 2022. godine. Takođe, od decembra 2015 nalazi se i na funkciji predsjednika centra CEBALDI_Center for Eurobalkan Democratic Initiatives.

user picture

Maher Al-Osta

ASA Osiguranje d.d. Sarajevo

Maher Al-Osta rođen je u Bejrutu (Liban), a trenutno živi i radi u Sarajevu. Pionir je digitalne industrije u BiH sa radnim iskustvom na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu. Radio je na razvoju i uspostavljanju digital marketing strategija, PR-a i online komunikacije za mnoge male, srednje i velike kompanije u BiH i regionu. Pored digitalnog marketinga, PR komunikacije i online oglašavanja putem socijalnih mreža, poslijednjih šest godina radi kao konsultant na razvojnim projektima digitalizacije, digitalne transformacije i e-Commerce rješenja za mala, srednja i velika preduzeća u BiH i Ex-Yu regiji. Certificirani je trener i do sada je realizovao mnoge edukacije iz oblasti digitalnog marketinga, online komunikacija i oglašavanja, te razvoja e-commerce rješenja u BiH i široj regiji. Trenutno je na poziciji Head of Digital Sales and eCommerce u ASA Osiguranju d.d. Sarajevo.

user picture

Dijana Karalić Milošević

Marketing manager Nova Oprema

Dijana Karalić-Milošević po zvanju dipl.ecc. svoja iskustva i kompetencije je sticala radeći na rukovodećim pozicijama u firmama članicama Asa Prevent Group. A za vrijeme najvećeg uspona kompanije IT computers od 2005. do 2009. godine radila je na poziciji regionalnog direktora. Iskustvo vezano za marketing stekla je tokom četiri godine na Alternativnoj televiziji u sektoru marketinga i promocije, a posljednih sedam godina radi na pozicij marketing managera u kompaniji Nova Oprema - usluge outdoor oglašavanja.

user picture

Bojana Šutvić

direktorica poslovnog portala BiznisInfo

Bojana Šutvić završila je studij romanistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U sektoru medija radi od 1997. godine kada se u izdavačkom preduzeću Tirada počela baviti press klipingom te raditi u Slobodnoj Bosni kao sekretar redakcije. Petnaest godina radila je u nevladinom sektoru gdje je učestvovala u realizaciji desetina medijskih i komunikacijskih projekata od kojih se izdvaja Visoka škola novinarstva Media plan kao i Škola medijskog menadžmenta Od 2016. godine vodi poslovni portal BiznisInfo čiji je suosnivač. BiznisInfo je najposjećeniji poslovni portal u Bosni i Hercegovini koji 24 sata dnevno prati šta se dešava u oblasti ekonomije, biznisa, finansija... Čitateljima svakodnevno donosi novosti o bh. kompanijama i poduzetnicima, izvještava o poslovnim rezultatima, akvizicijama i investicijama, a s posebnom pažnjom prati i promoviše uspjehe bh. brendova i malih i velikih kompanija iz cijele zemlje.

user picture

Dejan Stupar

Direktor marketinga i komunikacija ATV

Dejan Stupar svoj profesionalni put u medijima počeo je još sa 14 godina baš na ATV-u. Afinitet ka javnom nastupu i komunikacijama otkrivao je tokom srednjoškolskih dana na daskama banjalučkog Jazavca. Ljubav ka medijima i marketingu profesionalno je usmjerio kao menadžer za odnose s javnošću Omladinskog savjeta Republike Srpske, novinar, a kasnije producent promocije Radio-televizije Republike Srpske, menadžer za odnose s javnošću u marketinškoj agenciji Re:Publika, a nakon čega se ponovo vraća na ATV kao novinar, urednik i voditelj zabavnog programa, te kasnije i kao voditelj službe promocije. 2020. godine preuzima poziciju direktora marketinga i komunikacija sa, kako kaže, dosada najvećim ličnim i profesionalnim izazovom Takođe, radio je i za brojne domaće brendove kao eksterni saradnik u domenu marketinga i komunikacija, a najveća strast mu je event menadžment, u kojem se gradio učestvujući u organizaciji i promociji više desetina događaja.

user picture

Suzana Sačić

direktorica marketinga Ljepota & zdravlje

Suzana Šačić novinarsku karijeru započela je 1991. objavljujući tekstove u političkom magazinu Nedjelja i listu AS da bi osnivanjem Slobodne Bosne postala član redakcije ovog nedjeljnika. Koautor je knjige Balkan bluz: bosanska hronika 1975-1995. koja je izašla 2007.godine. U okviru Mediacentra Sarajevo vodila je radionice na temu istraživačkog novinarstva. Od 2008. vraća se u Color Press Group, najveću izdavačku kuću u regionu, gdje je u jednom periodu radila kao direktorica marketinga i pokreće bosansko izdanje Ljepota & Zdravlje koje je već 15 godina najčitaniji ženski magazin u BiH. Magazin takođe ima i svoje online izdanje portal ljepotaizdravlje. Direktorica marketinga bila je za više licencnih izdanja među kojima je i italijanski modni magazin Grazia. Poslednje dvije godine direktorica je i bosanskih izdanja The Economist: Svijet u 2022.i The Economist: Svijet u 2023. koja su licencirana godišnja izdanja britanskog originala. Organizatorica je konferencija Svijet u 2022. i predstojeće Svijet u 2023. koje se realiziraju u partnerstvu sa Color Media Communications a na kojima vodeći ekonomski eksperti, privrednici, nosioci najviših političkih funkcija i diplomate govore o ekonomskom i političkom ambijentu u BiH.

user picture

Siniša Vukelić

glavni i odgovorni urednik Capital.ba

Siniša Vukelić je po struci diplomirani ekonomista, smjer marketing, ali od 1997. godine se bavi primarno novinarstvom. Prvi angažman je imao u novinskoj agenciji Fleš, а potom prelazi u novinsku agenciju SRNA gdje ostaje narednih osam godina. Od 2007. godine je radio kao novinar i urednik informativnog programa na Alternativnoj televiziji Banja Luka. Danas je vlasnik, te glavni i odgovorni urednik dva specijalizovana web portala - za ekonomiju CAPITAL.ba i za energetiku ENERGETIKARS.com, te saradnik za nekoliko časopisa iz RS, BiH i regiona. Takođe Predsjednik je BHN Kluba novinara u Banjaluci, Predsjednik Udruženja za promociju evropskih standarda i unapređenje poslovnog ambijenta, Član UO Udruženja BH Novinari, te član UO Udruženja Nova generacija Banjaluka.

user picture

Duško Pantović

generalni manager DINECO doo

Duško Pantović je u preduzetničkom biznisu već više od 20 godina, a kompaniju DINECO d.o.o. je osnovao 2006. godine koja se prvobitno bavila uvozom različite vrste roba za opremanje kuće, a ubrzo i proizvodnjom namještaja od pločastih materijala, kao i preradom mermera i granita. Za kompaniju Dineco doo 2012. godine dobija i priznanje od Privredne komore za najuspješnije malo privredno društvo. Suosnivač je i preduzeće SP Stone na Palama koje posjeduje pogon za preradu prirodnih mermera i granita, a u Trebinju stovarište građevinskog materijala. 2014. godine proširuje djelatnost i osniva preduzeće Mediterana u okviru koga posluje hotel Nar Trebinje; te suosniva firmu pod nazivom Energana, koja je izgradila solarnu elektranu ukupne snage 1 MW. Dvije godine kasnije ulazi u novu djelatnost i suosniva kompaniju X Express, koja danas broji 500 radnika i koja je za kratak vremenski period postala najpouzdanija brza pošta u BiH. Ponovo nakon dvije godine osniva i preduzeće Eco Energy d.o.o. Trebinje koje se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora i reciklažom komunalnog otpada. Za svoje uspješne poslovne rezultate 2016. godine je izabran za najmenadžera, dok 2021. biva izabran za predsjednika Područne Privredne komore Trebinje, te takođe dobija nagradu i priznanje Stvaratelji za stoljeća za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, a koje dodjeljuje Međunarodni ekonomski forum PERSPEKTIVE i Društvo PROMO GLOBAL Zagreb.

user picture

Danko Matić

Izvršni direktor za marketing i komercijalu Lutrije RS

Danko Matić po zvanju diplomirani ekonomista je svoju karijeru započeo još 1997. godine kao član prvog tima tadašnje Alternativne televizije Banja Luka, na poziciji tehničkog direktora, a kasnije i kroz vođenje kapitalnih projekata postaje i jedan od suvlasnika iste do 2017. godine Ubrzo zatim dolazi na poziciju direktora razvoja u agenciji Aquarius Banja Luka, gdje uspješno realizuje nekoliko novih projekata u okviru implementacije novih tv kanala i filmske produkcije. 2021. godine preuzima poziciju izvršnog direktora za marketing I komercijalu Lutrije Republike Srpske.

user picture

Nada Kuzmanović

CEO “MMI Projects Development“ d.o.o.

Nada Kuzmanović je diplomirala na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, odsjek za elektroniku i komunikacije, a postdiplomske studije na Univerzitetu Ujedinjenih nacija Evropski centar za mir i razvoj u Beogradu sa zvanjem magistra opšteg menadžmenta. Svoje radno iskustvo je započela 1994. godine u JP Telekomunikacije RS; dok 1998. godine dolazi na poziciju samostalnog stručnog saradnika za telekomunikacije u Ministarstvo saobraćaja i veza RS. Od 1999. do 2005. boravi u Telekomu Srpske, gdje je obavljala poslove od glavnog inžinjera za određene usluge SRJ Mobilne Srpske, te kasnije i pomoćnika direktora. 2005.godine prelazi na poziciju izvršnog direktora za projekte “MM Agency“ d.o.o., preduzeća za konsalting, marketing i informatiku čiji je i suosnivač, a koja kasnije prelazi u „MM Invest“ d.o.o. preduzeće za investicije, konsalting i marketing. Od 2017. godine osniva se kompanija „MMI Projects Development“d.o.o. Banja Luka koja je vlasnik određene franšizne linije hotela, odnosno vlasnik hotelskog objekta Courtyard by Marriott Banja Luka, a čiji je i izvršni direktor.

user picture

Duško Pavičić

ZU Moja apoteka

Duško Pavičić je prisutan u farmaceutskoj industriji već 20 godina. Prvi angažman ostvaruje u kompaniji Hemofarm doo Banja Luka na poziciji šefa opštih poslova. 2008. godine osniva se Zdravstvena ustanova Moja apoteka i tada prelazi u ovaj apotekarski lanac gdje se bavi razvojem prodajne mreže; od istraživanja tržišta, širenja maloprodajne mreže apoteka, pozicioniranja na tržištu i unapređenja prodaje. U prethodnih 15 godina razvoja i rasta Grupacije Moja apoteka ( ZU Moja apoteka, ZU Vivamedic, PZU Moja apoteka Orašje i ZU Royal) grupacija postaje tržišni lider u apotekarskoj djelatnosti u BiH sa ukupno 109 maloprodajnih objekata u svom lancu, gdje se poseban akcenat stavlja na razvoj samog brenda Moja apoteka i marketing aktivnosti, a čiji proces je Duško Pavičić aktivno sprovodio. Danas, pored poslovnh obaveza aktivno učestvuje u radu Upravnog odbora Moto kluba Istok Banja Luka, te je takođe član upravnog odbora Sportskog ribolovnog društva “Stublaja-Bardača”.

user picture

Milan Čolić

rukovodilac sektora marketinga i prodaje SIRIUS10 d.o.o.

Milan Čolić je preko 25 godina svoj profesionalni put gradio u kompaniji Mtel a.d. Banja Luka gdje je prošavši kroz skoro sve segmente poslovanja u ovoj kompaniji posljednjih godina bio na poziciji šefa Službe za prodaju poslovnim korisnicima, a zatim 2020. godine prelazi u kompaniju Financ d.o.o. na poziciju direktora iste. Tokom 2022. godine dolazi u IT kompaniju Sirius2010 d.o.o. Banja Luka koja već 15 godina na tržištu BIH nudi kompletan set IT usluga zasnovanih na specifičnim potrebama poslovanja, gdje preuzima sektor za marketing i prodaju. Pored poslovnih aktivnosti učestvovao je u aktivnostima Humanitarne organizacije “Poenta” Banja Luka, te je takođe osnivač i predsjednik ženskog kuglaškog kluba “Kastel” Banja Luka.

user picture

Borjana Radmanović Petrović

glavni i odgovorni urednik “Glasa Srpske”

Borjana Radmanović Petrović u medijima je prisutna već više od 20 godina. Po zvanju je diplomirani politikolog, a u novinarske vode ušla je 2001. godine u redakciji “Nezavisnih novina“ gdje je godinama pratila političke procese i izvještavala iz Haškog tribunala, te 2008. godine postaje glavni i odgovorni urednik ovog lista. Na toj poziciji se zadržala do 2014. godine kada postaje glavni i odgovorni urednik “Glasa Srpske“, najstarijeg dnevnog lista u BiH.

user picture

Divna Kordić

direktor marketinga “LEDO” doo

Divna Kordić u kompaniji Ledo doo Čitluk odjel marketinga vodi već punih 22 godine. Kompanija Ledo s tradicijom duljom od pola stoljeća najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima danas posluje. Divna Kordić je takođe Potpredsjednica Udruženja GS1 Bosna i Hercegovina, dio međunarodnog udruženja GS1, čiji skup standarda omogućavaju efikasno upravljanje globalnim, multi-industrijskim lancima snabdijevanja putem jedinstvene identifikacije proizvoda, transportnih jedinica, sredstava, lokacija i usluga.

user picture

Branko Brkić

rukovodilac stručne službe “Patent Co” doo

Branko Brkić je svoj dugogodišnji rad i stečeno iskustvo u prodaji i managmentu proveo u kompanijama koji su regionalni lideri u proizvodnji i distribuciji prehrane za ishranu životinja. Prvobitno osam godina u kompaniji Sano doo, a posljednjih dvanaest godina u kompaniji Patent Co doo, a gdje je od pozicije direktora poslovnice, trenutno na funkciji rukovodioca stručne službe, gdje prvenstveno obezbjeđuje saradnju i stručnu podršku razvoju regionalne i međunarodne prodaje Patent Co proizvoda, te razvoj novih proizvoda na izvoznom trižtu. Po struci je diplomirani inžinjer poljoprivrede, što je uz stečeno iskustvo iz segmenta prodaje I rezultiralo dugogodišnjem uspješnom radu u menagmentu u ovoj oblasti.

user picture

Dajan Javorac

Agencija “Mania”

Dajan Javorac je rođen u Banjaluci. Koosnivač je marketing agencije “MANIA”, koja je trenutno jedna od vodećih u svojoj oblasti u Bosni i Hercegovini. Agencija “MANIA” od svog osnivanja donosi na tržište BIH viskokvalitetna rješenja u video produkciji, grafičkom i web dizajnu. Dajan Javorac na poziciji kreativnog direktora sa svojim timom je nagrađivan u mnogim različitim kategorijama, od video produkcije i fotografija, do marketing kampanja. Najpoznatiji su po svojoj uskoj specijalizaciji za kampanje za domaće brendove, kao i produkciju video spotova za domaće kompanije; te u marketing industriji gdje su radili za brojne domaće i inostrane brendove. Do danas uspješno su realizovali više od 300 različitih projekata, te osvojili preko 30 nagrada na svjetskom i regionalnom takmičenju.

user picture

Svjetlana Jokanović

Advertising manager EURO BLIC PRESS d.o.o.

Svjetlana Jokanović, po struci diplomirani ekonomista; u marketingu i advertising industriji je prisutna već više od 20 godina; prvobitno u kompaniji “Glas Srpske”, a zatim od 2017. u “Euro Blic Press” doo, koji danas obuhvata: print izdanje dnevnih novina “EuroBlic”, print izdanje magazina “Blic Žena”, te portal Srpskainfo.

user picture

Sadeta Vejzović

Rukovodilac marketinga TV “O kanal”

Sadeta Vejzović već preko 20 godina svoj profesionalni put gradi u medijima, u oblasti marketinga i prodaje. Prvobitno kao direktor sektora marketinga na Radio Mostar i TV Mostar, a zatim od 2010. godine na kanalu TV1 koji 2019. godine prelazi u TV O kanal, a gdje se trenutno nalazi na poziciji rukovodioca marketing sektora.

user picture

Vedran Peršić

Country manager Bloomberg Adria BIH

Vedran Peršić je profesionalac sa više od 20 godina iskustva u medijima, korporativnim komunikacijama i marketingu. Svoje dugogodišnje iskustvo sticao kroz mnoge vodeće kompanije i međunarodne organizacije u BIH, kao što su UN, OHR i ICMP. Bio je na čelu korporativnih komunikacija u poslovnom sistemu koji okuplja ASA i Prevent kompanije, te je vodio proces uvođenja brenda Sberbank na tržište sa pozicije direktora marketinga i komunikacija. Dugogodišnji je predavač iz oblasti PR-a i marketinga, za šta je dobivao i priznanja. Od marta 2022. nalazi se na poziciji Country Managera Bloomberg Adria BiH.

© SuperBrands.